Woodlands Avenue

 

 This semi-detached Edwardian house hadn’t been touched in 50 years and was in dire need of attention. We had a strong, clear vision for what it could become, but first we had a few hoops to jump through. The house is in an enviable location – sitting at the heart of a conservation area, it is bordered by a Grade II listed park – and this was obviously a major part of its appeal, but it also meant we had to prove that our alterations were worthy of the context. We made our case convincingly and were granted planning permission on appeal.

Once we had the green light, the structural work could get underway. We opened up the closed, dark spaces of the original layout and extended at the back of the house. From the front, you wouldn’t know what lies behind, and the house is back to its handsome, Edwardian self. But step through the front door, and you’ll see just what a difference we can make. The spaces across the whole of the ground floor are fluid and open, the greenery of the garden and parkland beyond is framed by the expansive windows, and light streams deep into the house.

 With the structural work completed, we had reached a significant milestone. But to carry through on our original vision there was more work to do. The next stage, then, was to focus on the interior design and lighting. These two aspects of a project often get rushed, sidelined or even completely forgotten, but we consider both to be crucial to how we experience and enjoy the spaces we inhabit. Here we incorporated existing elements, made the most of the original Edwardian features, and then complemented these with newly acquired pieces and custom-made joinery. The effect is transformational.

 

Our clients have since invited us back to create a self-contained garden studio at the end of their garden. You can read about this lovely project here.

Photography by Ben Anders & Juliet Murphy
Interior Styling by Finkernagel Ross & Sania Pell