Stahlwerk aufstockung

 

By now we’d transformed much of this north German steel factory, and it wasn’t just a case of sprucing up a few slightly tired buildings. Work like this can have a profound effect, reinvigorating the workforce, giving them a sense of pride in their work, and raising the company’s profile.

 It was time, then, to turn our attention to the third and final element – the administrative building – which would give the company welcoming spaces to meet, greet visitors, and manage operations. We would procure and manage all contracts and take complete ownership of the project – as architects, interior designers and project managers.

 As the final piece of the Stahlwerk jigsaw, there’s been a particular pleasure in getting to this point. We’ve given the original mid-century building a brand-new shape and form: the traditional pitched roof is ‘peeled away’ to reveal new transparent offices. A former factory clock – which we love for its materials, its mechanism and its history – has been painstakingly restored and given pride of place. It’s now almost the first thing you see as you approach, through the new glazed façade.


Stahlwerk Aufstockung was shortlisted – along with Neue Hammerhalle and Stahlwerk Anbau – for the 2018 AJ Retrofit Awards. And our photographer David Vintiner was so inspired by the project that he went on to do his own photographic reportage, which you can see here. He, too, values tradition, craft and innovation. And, like us, he sees beauty in industry.

Photography & Film by David Vintiner